Informace o alergenech
V členských státech Evropské unie platí předpis o označování potravin, jehož účelem je ochrana lidí trpících potravinovou intolerancí. Podle tohoto nařízení musí být u potravin uvedeny všechny přísady, které nejčastěji spouštějí potravinové alergie i potravinové intolerance – a to i v případě, že jsou obsaženy jen ve velmi malých množstvích.
Povinné označování potravin
Podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům je povinnost uvádět nejvýznamnější alergeny (viz níže) například zvýrazněním písma či odlišnou barvou pozadí.
Alergeny obsaženy v potravinových výrobcích nabízených v našem e-shopu jsou zvýrazněny tučným písmem a naleznete je v popisu složení na produktových stránkách a na obalech jednotlivých výrobků.
Povinně se musí uvádět následující spouštěče potravinových alergií a potravinových intolerancí:
- obiloviny obsahující lepek (tj. pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut nebo hybridní odrůdy) a výrobky z nich,
- korýši a výrobky z nich,
- vejce a výrobky z nich,
- ryby a výrobky z nich (kromě rybí želatiny),
- arašídy (burské oříšky) a výrobky z nich,
- sójové boby a výrobky z nich,
- mléko a výrobky z něj (včetně laktózy),
- skořápkové plody (tj. lískové, vlašské, kešu, pekanové, para a makadamové ořechy, dále pistácie a mandle) a výrobky z nich,
- celer a výrobky z něj,
- hořčice a výrobky z ní,
- sezamová semínka a výrobky z nich,
- oxid siřičitý a siřičitany (od deseti miligramů na kilogram nebo litr, uváděno v SO2),
- vlčí bob (lupina mnoholistá, lat. Lupinus polyphyllus) a výrobky z něj,
- měkkýši (jako např. hlemýždi, mušle, chobotnice) a výrobky z nich.
Označování výše uvedených 14 komodit nebo produktů vyvolávajících alergie nebo nesnášenlivost je povinné. Kromě těchto nejvýznamnějších zdrojů alergie ale existují i další relativně časté alergenní produkty, zejména ovoce (např. jablka, hrušky, jahody, maliny, ostružiny, rybíz, třešně, broskve, kiwi, ananas) a zelenina (např. cuketa, dýně, baklažán, paprika, ředkvičky, křen, chřest, květák, brokolice, zelí, kapusta, špenát a luštěniny) nebo bylinné čaje, které však podle nařízení není nutné zvýrazňovat.
Pokud trpíte alergií na nějakou složku potraviny, čtěte důsledně složení jednotlivých výrobků!