Pandí blog
Sladké potěšení, které se hodí, jak na snídaňový stůl, tak i jako stylová svačinka nejen pro vaše školáky. Do naší kuchyně nově zavítala prémiová řemeslná granola od Mlsni, která je parádně chuťově vyladěná a hlavně vyrobená z kvalitních a ověřených surovin. Kdo tuto fantastickou záležitost vyrábí a kde ji seženete?
Co to znamená ,,řemeslná granola“?
Řemeslná granola je pečená směs ovesných (i jiných) vloček, ořechů, semínek, sušeného ovoce a medu nebo jiného sladidla. Narozdíl od komerčních výrobků je řemeslná granola vyráběna v malých šaržích s důrazem na kvalitu surovin a tradiční výrobní postupy.
Poctivá granola z Moravy
Magdi (@magda_tomeckova) kouzlí ve své výrobně jen s kvalitními přírodními surovinami, kde vzniká naprosto dokonalá prémiová granola.
Magda dbá u svých výrobků na poctivou řemeslnou výrobu, bohaté složení a vysokou výživovou hodnotu. Nepoužívá zbytečnosti a v jejím sortimentu najdete i výrobky bez doslazování. To vše s ohledem na dostupnost, lokálnost a sezónnost potravin.
Proč si vybrat granolu od Mlsni?
Kvalitní suroviny: Mlsni.cz používá pouze nejkvalitnější suroviny, které jsou pečlivě vybírány od ověřených dodavatelů.
Ruční výroba: Každá dávka granoly je pečlivě ručně vyráběna, což zaručuje vysokou kvalitu a bezpečnost. Výrobní proces je kontrolován od začátku do konce, aby byla zajištěna maximální čerstvost a chuť.
Široká nabídka chutí: Mlsni.cz nabízí širokou škálu příchutí, které uspokojí i ty nejnáročnější chuťové pohárky. Můžete si vybrat například granolu bez slazení, nebo třeba čokoládou s banánem, malinovou, pistáciovou s bílou čokoládou, slanou variantu Chuť Asie a další supr příchutě.
Nutričně hodnotná granola: Magdi dbá také na výživovou hodnotu svých výrobků. Mlsni granoly jsou skvělým zdrojem vlákniny, zdravých tuků, bílkovin a komplexních sacharidů. Oceňuji také varianty bez slazení a varianty pro diabetiky.
Jak si granolu vychutnat?
Granolu Mlsni si můžete vychutnat na mnoho způsobů. Skvěle se hodí jako snídaně s jogurtem, kefírem či mlékem. Může být součástí smoothie bowl, ovocných a zeleninových salátů. Nebo granolu můžete jednoduše zobat jako energeticky vydatnou svačinku. Magdi totiž vyrábí také menší balení granol, které hravě strčíte do kapsy a můžete vyrazit na túru či aktivnější výlet.
Moje tipy
Velmi oceňuji, že konečně někdo vymyslel granoly bez slazení, které jsou chutné. Takových na trhu moc nenajdete. Jestli vůbec? Granoly od Mlsni Mix ovoce bez slazení a Chuť Asie jsou vynikající. Fakt! A skvěle zapadnou do vašeho každodenního nutričně vyváženého jídelníčku.
A rozhodně ještě musím zmínit Makovou s višněmi, která je naprosto fantastická.
Kde granoly Mlsni můžu koupit?
Granoly můžete zakoupit přímo na e-shopu Mlsni, kde mimochodem najdete i kaše, ořechy v čokoládě, semínka, čokolády a další pochoutky. Magdi granoly dodává také do vybraných kaváren.
Řemeslná prémiová granola od Mlsni je skvělou volbou pro každého, kdo hledá zdravou a chutnou alternativu ke komerčním cereáliím. Díky kvalitním surovinám, ruční výrobě a široké nabídce příchutí si vybere opravdu každý. Granoly jsou navíc krásně balené. Můžete si vybrat balení ve sklenicích, takže potěší i jako pěkný dárek.
Michaela Smolková
Chemická inženýrka se zaměřením na potraviny a výživu, máma dvou malých dětí, milovnice dobrého jídla a vaření
www.umimejist.cz
Sladké potěšení, které se hodí, jak na snídaňový stůl, tak i jako stylová svačinka nejen pro vaše školáky. Do naší kuchyně nově zavítala prémiová řemeslná granola od Mlsni, která je parádně chuťově vyladěná a hlavně vyrobená z kvalitních a ověřených surovin. Kdo tuto fantastickou záležitost vyrábí a kde ji seženete?
Bábovka. Sladká, vláčná, nadýchaná, přesně taková, která začne mizet dříve, než vychladne. Legendární moučník ke kávě, který náramně vystihne domácí atmosféru a lze lehce sbalit do krabičky na cesty. Tento jednoduchý recept hravě zvládnete. Tradiční kakao jsme nahradili čoko pecičkami, které se do moučníků úžasně hodí.
Doba přípravy vč. pečení: 60-70 min Počet porcí: cca 14Jaké suroviny budete potřebovat?
Postup přípravy a pečení
Všechny suroviny si vytáhněte alespoň hodinu předem, ať mají pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 170 °C.
Formu vymažte a vysypte hrubou moukou nebo kokosem, silikonovou nemusíte.
V jedné míse smíchejte všechny sypké suroviny.
V 2. míse metličkou prošlehejte vejce s cukrem, podmáslím a olejem.
Přidejte sypké suroviny a zamíchejte do hladké směsi. Nakonec přidejte čokopecičky.
Směs přemístěte do formy a pečte 40-50 minut. Bábovku zkontrolujte špejlí, pokud se nelepí, je hotovo.
🤫 Lze přidat také lyofilizované ovoce, bílou čokoládu... 🪄 fantazie je jen na vás.
Bábovka. Sladká, vláčná, nadýchaná, přesně taková, která začne mizet dříve, než vychladne. Legendární moučník ke kávě, který náramně vystihne domácí atmosféru a lze lehce sbalit do krabičky na cesty. Tento jednoduchý recept hravě zvládnete. Tradiční kakao jsme nahradili čoko pecičkami, které se do moučníků úžasně hodí.
Tahle malinká tmavá semínka jsou hitem posledních let. V Mlsni je přidáváme jak do prémiové granoly Křupandy, tak do Zdravých kaší. I přes svůj nenápadný vzhled v sobě ukrývají více živin a minerálů, než by se na první pohled mohlo zdát. Jejich zdravotní účinky jsou dokonce známé po celá staletí. Co tedy tato malá semínka ukrývají?
Co jsou chia semínka
Chia semínka pochází z rostliny Salvia Hispanica z čeledi mátovitých a jsou původem z oblasti Guatemaly a Mexika. Jejich zdravotních účinků hojně využívali nejen Aztékové, ale už i Mayové. Důkazem pro to je i sám název těchto semínek. Slovíčko chia totiž v mayském jazyce znamená síla.
Co obsahují chia semínka
Nenechte se zmást vzhledem chia semínek. I přes svou malou velikost totiž dokáží ve vašem těle velké věci. Jsou velmi bohatá na antioxidanty, omega-3 nenasycené mastné kyseliny, bílkoviny, železo, draslík nebo fosfor. Kromě toho obsahují obrovské množství vlákniny. V porovnání s čočkou nebo ovesnými vločkami jí mají více než dvojnásobek. Obdobně dobře si vedou také hodnoty vápníku. Z chia semínek jich vaše tělo získá více než z mléka.
Zdravotní účinky chia semínek
Pestrý koktejl minerálů, vitamínů a živin podpoří vaše zdraví hned v několika úrovních. Nejde samozřejmě očekávat, že stačí zvýšit konzumaci chia semínek a okamžitě zmizí všechny neduhy. Rozhodně však platí, že pokud celkově zlepšíte svou životosprávu, semínka přinesou vašemu tělu celou řadu benefitů:
Jak chia semínka správně jíst
Chia semínka nabývají těch největších benefitů, když do sebe natáhnou tekutinu. Proto je před použitím vždy namočte, a to alespoň na 10 minut. Nejlépe klidně přes celou noc. V opačném případě začnou vodu vstřebávat až ve vašem těle, a to může způsobit nadýmání. A tím si zážitek z této skvělé potraviny rozhodně zkazit nechcete.
Chia semínka jsou chuťově neutrální, a tak je můžete přidat kamkoliv. Nejlepší jsou však v:
Skvělé výživové hodnoty a tu nejlepší chuť mají chia semínka například v kombinaci s lyofilizovanými kousky ovoce, ovesnými vločkami, kešu, javorovým sirupem a lněnými a slunečnicovými semínky.
Co se stane, když budu jíst chia semínka každý den?
Stanete se naprosto zdravým člověkem a vaše tělo opustí všechny nemoci!
Tak tohle by bylo moc hezké, rozhodně to tak však nefunguje. Chia semínka nejsou zázračný lék, který budete zobat při polehávání na gauči a jen pozorovat, jak vaše tělo vzkvétá. Rozhodně je však dobré zařadit je do svého jídelníčku. Spolu s dobrou životosprávou své výsledky rozhodně přinesou!
Nese s sebou konzumace chia nějaká zdravotní rizika?
Chia semínka jsou i při denní konzumaci naprosto bezpečná a jen výjimečně způsobují alergické reakce. Pokud jich však budete konzumovat příliš velké množství a nebudete dbát na pestrost stravování, mohou se objevit tyto vedlejší účinky:
Při běžném dávkování však mají chia semínka blahodárný vliv na trávení i činnost srdce nebo mozku. Rozhodně je proto doporučujeme do jídelníčku zařadit. V synergii s dalšími kvalitními surovinami totiž dají tělu vše, co potřebuje.
Foto: Pixabay, Unsplash
Tahle malinká tmavá semínka jsou hitem posledních let. V Mlsni je přidáváme jak do prémiové granoly Křupandy, tak do Zdravých kaší. I přes svůj nenápadný vzhled v sobě ukrývají více živin a minerálů, než by se na první pohled mohlo zdát. Jejich zdravotní účinky jsou dokonce známé po celá staletí. Co tedy tato malá semínka ukrývají?
Superpotraviny. Téma skloňované snad ve všech tvarech! O superpotravinách a jejich benefitech můžeme číst na internetu, v časopisech a pravidelně se s nimi setkáváme také v televizi. Čím se ale tak významně liší od jiných potravin? A jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?
Určitě jste již na internetu zahlédli články o nějaké ze superpotravin. Například hitem posledních let se bezesporu stal i řapíkatý celer. Šťáva z něj je prezentována jako elixír zdravých látek, které bojují s infekcí, bakteriemi, srovnají trávení, posílí imunitu a dokonce se postarají o očistu vašich jater. Je to ale skutečně tak? Dokáže nějaká z potravin působit jako zázračná medicína a zlepšit kvalitu vašeho života, pokud zvýšíte její příjem?
Co je to superpotravina?
Superfood neboli superpotravina je termín, který není ve vědě znám, a nemá proto žádnou oficiální a přesnou definici. Obecně lze ale říct, že se jedná o potraviny s vysokým obsahem živin, vitamínů a minerálních látek.
Na seznam superpotravin se řadí například avokádo, chia semínka, borůvky, kapusta, goji, quinoa, brokolice, spirulina nebo třeba zelený ječmen. Jedná se však o nějaký oficiální a studiemi podložený seznam? Ne. Většina těchto potravin byla prohlášena za „superpotravinu“ reklamou a médii.
Skutečný unikát, nebo reklamní kampaň?
Příkladem první superpotraviny byl v první polovině 20. století například banán. Lidé se tehdy o jeho benefitech a všestrannosti nedozvěděli od vědců, lékařů nebo specialistů na výživu. O raketový vzestup tohoto ovoce se postarala reklamní kampaň společnosti The United Fruit Company.
Díky přesvědčivým argumentům o jeho univerzálním využití v kuchyni, cenové dostupnosti a nespočtu živin, vitamínů a minerálů se z něj v krátkém čase stala nedílná součást tehdejšího stravování. Když pak lékařské studie potvrdily skvělé výživové hodnoty tohoto chutného ovoce, lidé se banánové dietě zcela odevzdali.
Znamená to, že by zdravotní benefity banánu nestály za zmínku? To určitě ne. Nicméně zdravotní benefity jablek, pomerančů nebo kiwi nejsou o nic menší. Popularitu banánu rozvířila pouze dobře vedená reklamní kampaň. A tak je tomu i v případě oblíbených superpotravin současnosti.
Uměle vytvořená exkluzivita
Takzvané superpotraviny se tedy nevyhlašují na základě nejnovější lékařské studie o potvrzených zdravotních benefitech. Jedná se pouze o módní slovo, které si média oblíbila a snadno tak určují trendy.
Jíst borůvky nebo kapustu je pro lidské tělo bezesporu prospěšné. Přinesou však tyto potraviny samy o sobě tělu nějaký zázrak? Ačkoliv by to bylo hezké, není tomu tak. I když je borůvka považována za koktejl antioxidantů a těch nejlepších vitamínů a minerálů, její zvýšená konzumace z vás zdravějšího člověka neudělá. Co do obsahu vitamínů si navíc skvěle vedou i jiné bobuloviny.
Uměle vytvořená je také popularita některých druhů zeleniny. Například kapusta má skutečně celou řadu vitamínů. Srovnatelná s ní je ale také petržel nebo špenát. Ty však superpotravinami nikdo nenazývá.
Borůvky jsou bezesporu bohaté na zdraví prospěšné látky. To ale platí také pro další bobuloviny.
Superpotraviny jako univerzální medicína
Největší problém superpotravin spočívá v jejich prezentaci. Příspěvky na sociálních sítích nebo v časopisech hlásají, že pokud do svého jídelníčku zařadíte pětkrát týdně šťávu z řapíkatého celeru, budete mnohem zdravější člověk. Tohle ale není tak úplně pravda.
Žádná z potravin není superlék nebo zázračná medicína na vše. I když se skutečně může pyšnit vysokým obsahem antioxidantů, živin, minerálů a vitamínů, pro zdraví nebude nikdy prospěšná. Tedy ne tehdy, když budeme spoléhat jen na ni samotnou. Přílišná konzumace jedné potraviny totiž v těle vede k nedostatku živin jiných.
Největší mýty o zdravotních účincích superpotravin
Jak jsme si už ukázali na příkladu kapusty a borůvek, existuje celá řada jiných potravin, které tělu prokáží stejnou službu. Mýtů o superpotravinách je však celá řada.
S rostoucí popularitou některých potravin roste také prostor, který je potřeba k jejich pěstování. To bývá často zátěž pro přírodu.
Klíč ke zdraví je v pestrosti
Superpotravina je pouze komerční pojem, který bez odborných studií nadřazuje jednu potravinu nad druhou. Svými vlastnostmi jsou však srovnatelné s celou řadou jiných potravin, které jsou běžně dostupné.
Superpotraviny je bezesporu vhodné zařadit do svého jídelníčku pro jeho větší rozmanitost a zpestření. Nikdy bychom na ně však neměli spoléhat izolovaně. Například expertka na potraviny a výživu Jana Dostálová tvrdí, že nelze potraviny dělit na zdravé a nezdravé. Současně také poukazuje na fakt, že přijímání stále stejných potravin může vést k zdravotním obtížím.
Pokud chcete udělat krok k pevnějšímu zdraví, vsaďte na širokou škálu minerálních látek, vitamínů i živin. Nejdůležitější je jíst takzvaně barevně, tedy obsáhnout ve svém jídelníčku různorodé potraviny.
Daleko důležitější než superpotraviny je pestrost jídelníčku a zdravý životní styl. Zdroj informací na obrázku: Harvard University.
Superpotraviny jako součást stravy, ne jako výhradní zdroj živin
Superpotraviny byste proto měli zařadit do svého jídelníčku, ale nezůstat pouze při nich. Nazírat na ně jako na lék se rozhodně nevyplácí. Mnohem lepší je změnit celkovou skladbu jídelníčku, zařadit do svého běžného dne více pohybu a pravidelně si dopřávat čistou vodu.
Pokud nevíte odkud začít, nalijte si první sklenici vody právě teď. K tomu si do košíku můžete přihodit nějakou z našich prémiových granol nebo Zdravých kaší. Snídaně je totiž základ dne. A s našimi pestrými výrobky dáte svému tělu hned ráno vše, co potřebuje.
Foto: Pixabay, Unsplash
Superpotraviny. Téma skloňované snad ve všech tvarech! O superpotravinách a jejich benefitech můžeme číst na internetu, v časopisech a pravidelně se s nimi setkáváme také v televizi. Čím se ale tak významně liší od jiných potravin? A jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?
Ve své praxi poradkyně pro výživu, životní styl a prevenci se velmi často setkávám s klienty, se kterými pravidelně řešíme stravování – Jaké potraviny preferovat a čemu se vyhýbat. Já jsem zastáncem toho, že strava musí být chutná, barevná a hlavně, že musí být z opravdových a poctivých surovin. Prémiová granola Křupanda tohle všechno splňuje.
Nemyslela jsem si, že mě může ještě nějaká granola (nebo müsli) překvapit, ale stalo se. Magda pod značkou Mlsni spojila vášeň, své nadání a zdraví prospěšné suroviny a vytvořila chutné a výživné kombinace granoly. Pokud ještě nevíte, co je granola, pak vězte, že se nejedná o obyčejné müsli, ale poctivě zapékanou směs různých cereálií, oříšků, semínek, lupínků a podobně, do které se navíc přidává například kvalitní čokoláda či lyofilizované nebo sušené ovoce bez siřičitanů. Co mě na prémiové Křupandě zaujalo nejvíce?
Bezlepkové ovesné vločky
Jsou výborným zdrojem nejen sacharidů, ale i bílkovin. Obsahují potřebné vitamíny skupiny B, z minerálních látek pak draslík, zinek nebo třeba železo. Proto ovesné vločky považuji za velmi důležitou součást každodenního stravování. Při úpravě stravování doporučuji střídat různé varianty pokrmů z vloček, abychom nebyli z jednostranného stravování znechucení. Díky tomu, že jsou vločky bezlepkové, tak i maličko odlehčíte tělu od přemíry lepku.
Chutné a kvalitní ořechy a semínka
Ořechy a semínka jsou zdrojem důležitých tuků, ale i minerálních látek a vitamínů. Díky tomu, že v Křupandě jsou použity ořechy od prověřených dodavatelů, máte jistotu vy, ale i výrobce, že dostáváte chutné a zdravé ořechy a nehrozí žádné riziko (přítomnost plísní apod.)
Lyofilizované ovoce
Lyofilizované ovoce je ovoce sušené mrazem. Zachovává si tím svou nutriční hodnotu, včetně obsahu vitamínů a minerálních látek. Má sladkou a výraznou chuť, proto mohou být některé druhy Křupadny zcela bez přidaného slazení, jako moje nejoblíbenější varianta Mix ovoce bez slazení, která je navíc vhodná i pro diabetiky.
Zdroj vlákniny
Díky použité kombinaci vstupních surovin je Křupanda zdrojem vlákniny, a může vhodně doplnit její denní potřebné množství. Vlákninu potřebujeme jíst pravidelně, denně, ideálně z čerstvého ovoce, zeleniny a celozrnných obilovin. Vláknina je velmi důležitá pro pocit zasycení po jídle, ale také působí blahodárně na naše střeva – podporuje rozvoj zdraví prospěšného mikrobiomu, ale také pomáhá mechanicky čistit střeva.
Bez umělých dochucovadel, konzervantů a palmového tuku
Obecně jsou aditiva v potravinách proto, aby prodloužila jejich trvanlivost, nebo aby zlepšila nějakou vlastnost – například chuť, konzistenci a podobně. Všechna tato aditiva prodlužují trvanlivost, ale neplatí, že všechna jsou zdraví škodlivá. Nicméně zastávám názor, že pokud mám na výběr potraviny, které je neobsahují, tak volím ty.
Bez glukózového a glukózo-fruktózového sirupu
Tyto vysokoglykemické sirupy jsou pro naše tělo velmi zatěžující. Zvyšují hladinu krevního cukru, která může následně způsobit chutě na sladké, výkyvy nálady atd. Bývají součástí mnoha potravin (i těch, kde byste to nečekali). Doporučuji číst složení výrobků, které konzumujete, a pokud to jde, tak těmto dvěma zdrojům slazení se vyhýbat. Mlsni pro slazení používá domácí med, javorový sirup či třeba datlový prášek.
Kvalitní kokosový tuk
Tento olej je velmi tepelně stabilní, a proto se hodí i pro zapékaní. Je pravda, že obsahuje až 90 % nasycených tuků, ale většinou jsou to tuky s tzv. středně dlouhým řetězcem (MCT), které tělo využívá jako rychlý zdroj energie, namísto toho, aby se ukládaly do zásob. Tyto tuky jsou výborné před zátěží – takže třeba na snídani nebo jako svačinka před tréninkem. Za mě se není třeba tohoto tuku bát, sama jej doma používám. V rozumném množství je tento kokosový olej zdravou součástí vyváženého jídelníčku.
Extra panenský olivový olej
Jeden z mých nejoblíbenějších olejů vůbec. Olivový olej je základem prémiové granoly Chuť Asie. Nejen že je zdrojem nenasycených mastných kyselin, ale také pomáhá v těle působit protizánětlivě. Tím pádem pravidelná konzumace olivového oleje pomáhá podporovat správnou funkci imunitního systému.
Za mě je Křupanda skvělou možností, jak si obohatit vlastní jídelníček. Může být zajímavým zpestřením, a to jak do sladké, tak i do slané varianty jídla. Za sebe nejvíce doporučuji kombinovat spolu s mléčným výrobkem (například farmářský tvaroh, skyr, mléko atd.) a čerstvým ovocem, spolu s malou lžičkou za studena lisovaného oleje (např. lněný, řepkový, z vlašských ořechů apod.) Slaná varianta Chuť Asie je výtečná do krémových polévek, salátů, na pečenou zeleninu nebo jako ozdoba na netradiční chlebíčky.
Mgr. Kateřina Veškrnová (Gálová)
poradkyně pro výživu, životní styl a prevenci
www.katerinaveskrnova.cz
Foto: Freepik
Ve své praxi poradkyně pro výživu, životní styl a prevenci se velmi často setkávám s klienty, se kterými pravidelně řešíme stravování – Jaké potraviny preferovat a čemu se vyhýbat. Já jsem zastáncem toho, že strava musí být chutná, barevná a hlavně, že musí být z opravdových a poctivých surovin. Prémiová granola Křupanda tohle všechno splňuje.
Každý, kdo se někdy zabýval otázkou zdravého přístupu k životu, výkyvů nálad, energie a případným kolísáním váhy nakonec dospěje do bodu, kdy dá stopku bílému cukru. Proč je pro naše zdraví škodlivý, a stojí vůbec život bez klasického bílého cukru za to? Pojďme se této problematice podívat na zoubek, a třeba i zjistit, jak si lze život osladit lépe.
Opravdu cukr tolik škodí?
To, že cukr nepatří úplně mezi zdravé potraviny, ale na druhou stranu, že to také není žádný jed, který nás okamžitě po pozření zabije, ví už asi každý. Záleží totiž na tom, o jaký cukr jde.
Přírodní cukry obsažené v celých potravinách, které obsahují také vlákninu, minerály a antioxidanty, nejsou až takový problém, protože jsou tráveny pomalu a dodávají energii do našich buněk. Neznamená to však, že můžeme denně spořádat velkou misku ovoce a vše je v pořádku. Všeho s mírou.
Cukr je stimulant a jednoznačně návykovou látkou. Jeho přijímáním dochází ke stále se zvyšující touze po sladkém. Takto si už postupně zaděláváme na problémy, které se samozřejmě neprojeví hned. Cukr způsobuje cukrovku, obezitu, rozvoj kardiovaskulárních problémů, vyšší hladinu cholesterolu, předčasné stárnutí pleti, tvorbu akné, a dokonce na mozek působí také jako droga. Doslova nás vede k závislosti na něm.
Znáte ten pocit, když nemůžete zůstat jen u jednoho kousku dortíčku či sušenky? V horším případě to všechno ještě zapijete sladkou colou. Udává se, že cukr by měl tvořit maximálně 10 % našeho celkového denního příjmu.
Co je bílý cukr, a jak se vyrábí?
Jak už to tak bývá, na začátku je surovina (v tomto případě cukrová třtina či cukrová řepa), která však prochází dlouhým výrobním procesem tzv. rafinací. Rafinace je vlastně „čištění“, u kterého dochází k oddělení přírodní sacharózy a odstranění nečistot. Poté vznikne cukr, jak jej známe v jeho běžné bílé podobě. Pokud ale místo bílého cukru sáhnete po hnědém, zázraky nečekejte. Až na jinou barvu, za kterou vděčí přítomnosti melasy, bude totiž negativní efekt na vaše zdraví téměř stejný. Chemické složení je totiž takřka totožné – hodně kalorií a málo živin.
Jak si tedy osladit život a neruinovat zdraví?
Na trhu nenajdete pouze klasický bílý cukr a med. V regálech obchodu je široký výběr různých sirupů a sypkých sladidel. Výhodou je, že vás nejen neokradou o zdraví, ale naopak díky nim doplníte i nějaké ty vitamíny, minerály a stopové prvky při minimu kalorií. Že to zní jako sen? Pak se s těmito přírodními zázraky pojďme seznámit. Je velmi pravděpodobné, že nějaký už máte dávno v kuchyni.
Med
Jako první se samozřejmě nabízí přírodní sladidlo, které používaly už naše babičky (a jejich babičky nepochybně také). Kdo by neznal tuto blahodárnou zlatou substanci, která nádherně voní a vyznačuje se svou plnou barvou i chutí. Ano, řeč je o medu, který je skvělým pomocníkem při vaření a pečení. Med se skládá hlavně z fruktózy, glukózy a dalších cukrů, zbytek tvoří voda. Med obsahuje celou řadu minerálních látek jako je železo, měď, fosfor, vápník, hořčík a důležité stopové prvky. Díky vitamínu C a vitamínům B také účinně podporuje obranyschopnost.
Javorový sirup
Přírodní zázrak získávaný rovnou z mízy javorů, která je následně tepelně zredukována na sirup. Druhů existuje hned několik, a podle toho se také mění intenzita barvy i nahořklé příchuti. V javorovém sirupu najdeme látky jako železo, draslík, zinek nebo vápník a je také skvělým antioxidantem.
Datle
Plody datlovníku pokrmy nejen skvěle osladí, ale také jim přidají celou řadu prospěšných látek. Mangan, hořčík, vláknina nebo draslík dělají z tohoto přírodního sladidla opravdu unikátní náhražku rafinovaného cukru.
Datlová pasta nebo sirup jsou běžnou součástí zdravých dobrot, a i přes prokazatelný obsah kalorií nemají vliv na hladinu cukru v krvi. Studie také potvrdila bezpečnost jejich užívání u jedinců s diabetem.
Cukr v ovoci
V ovoci je přirozeně se vyskytující cukr. Ovoce obsahuje glukózu, fruktózu i sacharózu. Zpravidla převyšuje fruktóza, ale společně s ní ovoce obsahuje také vlákninu a mikroživiny. Je tedy lepší v našem jídelníčku doslazovat banánem, jablíčkem a dalším ovocem, než sáhnout po cukru či sirupu.
Stévie
Mlsání zcela bez kalorií? S tímto přírodním sladidlem z listů stejnojmenného amerického keře je to skutečně možné. Stévie je přírodní sladidlo, které má dokonce vyšší sladivost než samotný cukr. Na její chuť si ale budete muset trochu zvykat, je totiž trochu odlišná, než na kterou jste zvyklí u cukru. Stévie pomáhá při snižování váhy a redukuje hladinu cukru v krvi. Přitom však dokáže jídlu dodat potřebnou sladkost a nechá vás zcela zapomenout na klasický cukr. Je naprosto ideálním společníkem dietářů i diabetiků.
Kokosový cukr
Kokosový cukr má velmi specifickou karamelovou chuť. Vedle cukrů obsahuje i minerální látky, např. železo, vápník, draslík, zinek a některé antioxidanty. Je výjimečný tím, že obsahuje vlákninu inulin, ta může mít za následek zpomalení přechodu cukru do krve. I přes tyto benefity obsahuje kokosový cukr také množství kalorií jako běžný bílý cukr.
Čekankový sirup
Je vyrobený z kořene čekanky. Základem je rozpustná vláknina inulin. Má asi třetinovou kalorickou hodnotu a podstatně nižší glykemický index ve srovnání s běžným cukrem. Je to dáno i tím, že tato vláknina není trávena v tenkém střevě jako ostatní potraviny, ale až ve střevě tlustém. Zde je rozkládána a fermentována pomocí střevních bakterií a pro tyto bakterie slouží jako prebiotikum. Pro obéznější populaci může být čekankový sirup vhodnějším sladidlem. Pozor ale na citlivost na tento sirup, někomu totiž způsobuje trávicí potíže, nadýmání a průjmy.
Sladěnka
Sladěnka a obilné slady obsahují zhruba stejný podíl glukózy a fruktózy, dále také minerální látky jako železo, vápník, hořčík atd. Sladěnka se zpravidla získává extrakcí z ječmene, má méně sladivou, avšak velmi specifickou chuť, která není pro každého.
Panela
Nebo také rapadura je sušená třtinová šťáva získaná drcením třtinových stvolů a její součástí zůstává i cenná melasa. Panela je vynikající pro pečení a sladění potravin a nápojů. Chuť panely je vynikající, připomíná med či karamel a není až tak sladká. Je zdrojem energie, vlákniny, vitamínů a antioxidantů. Při její výrobě nedochází k bělení, rafinaci ani oddělení melasy, má tedy hezkou karamelovou barvu.
Erythritol
Erythritol, cukerný alkohol fermentovaný z glukózy v kukuřičném škrobu, se těší velké popularitě nejen mezi sportovci, ale také vyznavači zdravého životního stylu a cukrovkáři. Používá se totiž naprosto stejně jako cukr, ale na rozdíl od něj má nulový glykemický index. Vyznačuje se vysokou sladivostí, ale žádnými kaloriemi. Kromě toho je jejich užívání bezpečné i pro váš chrup. Najdeme jej v celé řadě potravin včetně ovoce a zeleniny. Pro svou sladivost a bezpečnost je společně s Xylitolem součástí diabetické diety i žvýkaček bez cukru.
Xylitol
Tzv. „březový cukr“, jak je nesprávně označován, účinně klame tělem. Jedná se totiž o polyalkohol, který cukr pouze připomíná, a to nejen svým vzhledem, ale velmi věrně i svou chutí. Má však zhruba o polovinu méně kalorií, proto je šetrnější k zubům, které naopak pomáhá chránit díky schopnosti neutralizace zubního plaku. U Xylitolu však buďte obezřetní, pokud jste majitelem domácího mazlíčka. Pro psy je totiž tato látka vysoce toxická.
Odbourejte rafinovaný cukr ze svého jídelníčku
Máte pocit, že život bez čokolády nebo zmrzliny by už nikdy nebyl jako dřív? Pokud netrpíte žádným závažným onemocněním, není důvod si občas nějaký ten malý hřích nedopřát. Je však důležité dbát na množství, a ani s cukrem to ve stravě nepřehánět.
Náš mozek i tělo potřebují energii. Často se nás však snaží ošálit a naši ruku neomylně vedou k nějaké té nezdravé dobrotě. Dopřát si sladké však můžete i ve zcela jiné formě a přirozeně tak odbouráte onu neumlčitelnou touhu po tabulce čokolády. V zásadě stačí pouze vyměnit jednoduché cukry za stravu plnou komplexních sacharidů, zdravých tuků a bílkovin. Dobře a kvalitně spát a celkově odpočívat.
Zkuste odbourat zbytečné rafinované cukry ze svého jídelníčku. Místo doslazovaných ovocných džusů si dopřejte trochu čerstvého ovoce. Máte-li chuť na čokoládu, sáhněte po té vysokoprocentní hořké.
Žít zcela bez sacharidů nejde. Žít bez rafinovaného cukru však můžete opravdu snadno. Protože víme, že sladké k životu patří, sladíme naše produkty jen a pouze zdravými alternativami. Sledujte složení jednotlivých produktů. Podívejte se třeba na složení naší prémiové granoly Křupanda Malinová.
Foto: Freepik, Shutterstock
Každý, kdo se někdy zabýval otázkou zdravého přístupu k životu, výkyvů nálad, energie a případným kolísáním váhy nakonec dospěje do bodu, kdy dá stopku bílému cukru. Proč je pro naše zdraví škodlivý, a stojí vůbec život bez klasického bílého cukru za to? Pojďme se této problematice podívat na zoubek, a třeba i zjistit, jak si lze život osladit lépe.
Spojení banánů a čokolády je osvědčená a velmi chutná kombinace. Přidáním jogurtu dodáte i potřebné množství bílkovin. Křupanda plná ořechů a 70% čokolády je pomyslnou třešničkou na dortu, která dodá šmrnc a křupání, které my i náš mozek tak milujeme. Vše je navíc bez lepku.
Doba přípravy vč. pečení: 75 min Počet porcí: 10Jaké suroviny budete potřebovat?
Něco navíc (lze vynechat):
Postup přípravy a pečení
Troubu předehřejte na 170 °C.
V míse smíchejte ovesnou mouku, sůl, skořici, vanilku kypřící prášek a sodu, zkrátka všechny sypké suroviny.
V další míse banány rozmačkejte vidličkou nebo rozmixujte na kaši. Přidejte vejce a šlehejte. Během šlehání přilijte máslo a mléko. Poté do mokré směsi postupně přimíchejte tu suchou.
Nakonec přisypte datle, ručně promíchejte a přesuňte do formy na chlebíček, kterou jste si vystlali pečícím papírem.
Pečte na 170 stupňů 40-50 minut. Správné propečení ověřte špejlí.
Po vychladnutí nakrájejte na plátky a podávejte s řeckým jogurtem či tvarohem posypaný křupavou granolou. Lze vzít s sebou do krabičky jako výživnou a dobrou svačinku na cesty.
Spojení banánů a čokolády je osvědčená a velmi chutná kombinace. Přidáním jogurtu dodáte i potřebné množství bílkovin. Křupanda plná ořechů a 70% čokolády je pomyslnou třešničkou na dortu, která dodá šmrnc a křupání, které my i náš mozek tak milujeme. Vše je navíc bez lepku.
Je pozitivní, že se v dnešní době stále více lidí zajímá o zdravý životní styl a správné stravování, která pomáhá udržovat tělo v dobré kondici, a že i zdravé tuky hrají v našem jídelníčku klíčovou roli. Začínáme si více uvědomovat, že ne všechny tuky jsou získávány stejně, a především, že některé z nich jsou pro naše zdraví velmi prospěšné. V tomto článku se na ně podíváme blíže.
Tuky
Tuky jsou živiny, které naše tělo potřebuje pro své správné fungování. Jsou vydatným zdrojem energie, pomáhají vstřebávat vitamíny rozpustné v tucích. Jsou látkou pro tvorbu vitamínu D, hormonů a také klíčovým stavebním kamenem buněk. Tuky jsou nositelem chuti. 20-35 % energie by mělo pocházet právě z tuků. Nejlepšími zdroji tuků jsou kvalitní ryby, vejce, ořechy a semínka, olivy a avokádo.
Jaké tuky rozlišujeme
Tuky se dle svého složení rozlišují na:
1. Nasycené mastné kyseliny
Vyskytují se hlavně v živočišných tucích a v tropických olejích. Ve stravě se vyskytují v sádle, másle, slanině, tučném mase, mléčných výrobcích, čokoládě atd.
2. Mononenasycené mastné kyseliny
Zastupuje je kyselina olejová. Tyto rostlinné tuky najdeme zejména v olivovém a řepkovém oleji, v kvalitních margarínech, arašídech a majonéze.
3. Polynenasycené mastné kyseliny
Omega-3 (ALA, DHA, EPA)
Zástupci jsou kyselina alfa linoleová, EPA, DHA. Je důležité dbát na jejich pravidelný přísun, protože se v naší stravě vyskytují nejméně. Najdeme je zejména v rybím tuku, rostlinných olejích, semínkách jako třeba lněné a chia semínka a také ve vlašských ořeších. Snižuje hladinu cholesterolu, riziko kardiovaskulárních onemocnění a má také protizánětlivé účinky. Slouží k prevenci revmatické artritidy, cukrovky, Crohnovy i Alzheimerovy choroby a také náhlých srdečních příhod.
Omega-6 (AA, LA)
Zástupcem je kyselina linolová, která se nachází v rostlinných olejích. Naše tělo si nedokáže samo Omega-6 vytvořit, proto je musíme přijímat ve stravě. Mají protizánětlivé účinky, slouží pro správné fungování organismu a funkci mozku. Chrání srdce a cévy.
Velmi důležitý je ale poměr Omega-6 a Omega-3, protože v současné době máme Omega-6 v naší stravě nadbytek, avšak na úkor důležitých Omega-3. Optimálně bychom měli přijímat Omega-3 a Omega-6 v poměru 1:3-5.
4. Trans-mastné kyseliny
Vznikají při smažení a žluknutí. Vedou k nadváze, mají na organismus jednoznačně negativní vliv, zvyšují riziko zánětů, vzniku diabetu a zvyšují cholesterol. Stále je ale najdeme v levných tucích na pečení a v průmyslově vyráběných laciných olejích, které se nejčastěji využívají ve fastfoodových řetězcích (fritování), některých cukrárnách a pekárnách (polevy, náplně, jemné pečivo).
Jaké zdravé tuky používat?
Je důležité podívat se na to, jaké tuky jsou součástí naší stravy a jaké jsou jejich výhody a nevýhody.
Kokosový olej
Kokosový olej je dobře stravitelný tuk. Tento typ oleje pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje fungování metabolismu, je protizánětlivý a dokonce podporuje naše kognitivní funkce mozku.
Někteří odborníci popírají kokosový olej pro vysoký obsah nasycených mastných kyselin, ale škodlivost je prokázána pouze v případě, že se jedná o rafinovanou částečně ztuženou verzi. Ale i tady platí, že by se to s ním nemělo přehánět a zdravé tuky ideálně střídat. Kokosový olej je stálý i při vysokých teplotách, je tedy ideální pro tepelnou úpravu. Používá se také v kosmetice.
Olivový olej za studena lisovaný
Extra panenský olivový olej obsahuje zdraví prospěšné mononenasycené mastné kyseliny a je možné jej používat pravidelně. Nejlepší je za studena, ale lze jej použít i pro tepelnou úpravu do 180 °C.
Ořechy
Ořechy jsou bezesporu vynikajícím zdrojem zdravých tuků, vlákniny, vitamínů a minerálů, především hořčíku. Ve 100 g oříšků najdeme přibližně 45-60 g zdravých rostlinných tuků. Jsou významným zdrojem Omega-6 mastných kyselin. Přispívají ke snížení hladiny cholesterolu v krvi a tím k prevenci před kardiovaskulárními chorobami. Mezi nejzdravější ořechy patří mandle, lískové ořechy, kešu, vlašské a pistácie.
Semínka
Semínka jsou další vynikající zdroj zdravých tuků. Jsou bohatá na bílkoviny, vlákninu a vitamíny, což z nich dělá vynikající zdravou svačinu. Mezi nejzdravější semínka patří lněná, dýňová, chia, slunečnicová a sezamová semínka. Např. lněná semínka pomáhají při zácpě, při zánětech žaludku, snižují vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol.
Avokádo
Avokádo je skvělým zdrojem zdravých mononenasycených tuků, obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály. Napomáhá zlepšovat zdraví našeho srdce, imunitě, snižovat cholesterol, čistí střeva a obsahuje spoustu antioxidantů.
Rybí tuk
Rybí tuk samotný není zrovna chuťově nejoblíbenější forma zdravého tuku. Ale naopak, pokud jej konzumujete jako součást dobře připravené ryby, pochutnáte si. Zvolte ideálně mořské ryby, jako jsou losos, tuňák, sardinky nebo makrely. Obsahují vysoké množství Omega-3 mastných kyselin, které jsou nezbytné pro optimální fungování našeho těla a po nichž se v jídelníčku pídíme co nejvíce. Díky nim ryby napomáhají zvýšit hladinu HDL (,,hodný“ cholesterol) a naopak snížit LDL (ten ,,zlý“). Obecně lze doporučit konzumovat ryby nejméně dvakrát týdně.
Celkově vzato, zahrnutí zdravých tuků do každodenní stravy je důležité pro správné fungování našeho těla, má pozitivní vliv na naše zdraví a tělesnou kondici. Jako s každou součástí našeho jídelníčku se to ani s tuky nesmí přehánět a je dobré zdravé zdroje tuků střídat. A vyhýbat se smaženým jídlům a celkově trans-mastným tukům.
Foto: Freepik
Je pozitivní, že se v dnešní době stále více lidí zajímá o zdravý životní styl a správné stravování, která pomáhá udržovat tělo v dobré kondici, a že i zdravé tuky hrají v našem jídelníčku klíčovou roli. Začínáme si více uvědomovat, že ne všechny tuky jsou získávány stejně, a především, že některé z nich jsou pro naše zdraví velmi prospěšné. V tomto článku se na ně podíváme blíže.
Granola – tolik oblíbená pochoutka, která se v současnosti těší obrovskému zájmu. Jak už tomu ale bývá, na vlně její popularity se veze i obyčejné pečené müsli a spousta „rádoby“ granol s nekvalitním složením. Jak je ale rozeznat? A jak má vlastně vypadat opravdu kvalitní granola a skutečně zdravá ovesná kaše?
Projíždíte uličky supermarketu nebo stránky e-shopu, hledáte něco zdravého a váš zrak se zastavil na granole nebo müsli? Už vkládáte zboží do košíku a jste unášeni myšlenkou, jak svému zdraví prospějete? Tady zbystřete. Ne každá granola je totiž kvalitní. To samé platí o kaších. Určitě si přečtěte jejich složení. Podezřele levné výrobky plné obilného odpadu, umělých aromat a přeslazené rafinovaným bílým cukrem rozhodně nebudou pro vaše tělo přínosem.
Co je vlastně granola?
Opravdová granola je zapékaná směs různých cereálií, oříšků, semínek, lupínků a podobně. Do této směsi se dále přidává třeba ovoce a čokoláda. Její kvalita a přínosy pro naše zdraví se však odvíjí od ingrediencí, které jsou k její výrobě použity.
Pokud se ptáte, čím se liší od klasického müsli, je to právě ono zapékání. Zatímco müsli je pouze sesypaná směs, granola při pečení v kombinaci s dobrým domácím medem nebo kvalitním javorovým sirupem vytváří tolik oblíbené křupavé a sladké kousky.
Zbožňujeme granolu. Proto naši Křupandu děláme co nejpoctivěji to jde
Slova jako kvalitní, nejlepší nebo prémiový se stala oblíbeným marketingovým tahákem mnoha prodejců. Jen málokdo to ale myslí skutečně vážně a řídí se tím. My ano. Nepoužíváme je pouze jako prázdné fráze a nálepky na našich produktech.
Prvním kritériem je pro nás kvalita. Dbáme na to, aby se do naší Křupandy a Zdravých kaší dostaly pouze ty nejlepší ingredience. Ořechy a semínka pečlivě vybíráme. Ovoce používáme lyofilizované nebo sušené, nikoliv však siřené. Nepoužíváme žádné náhražky – když javorový sirup, tak jen ten pravý z Kanady.
Líbivý název neznamená líbivý obsah
Jako všude jinde i ve světě granoly a kaší najdeme mnoho laciných napodobenin. Prvním ukazatelem bývá často cena. Podezřele nízkou cenu si totiž může dovolit jen ten, kdo šetří na složení. Výsledkem jsou směsy s minimem nebo zcela bez oříšků, bez semínek a ovoce. Taková „granola“ je navíc zapékaná obyčejným olejem s množstvím cukru do velkých spečených kusů obilného odpadu.
Jak poznáte nekvalitní granolu a kaše
Není všechno zlato, co se třpytí. Nenechte se proto uchlácholit jen tím magickým označením granola na obalu produktu, ale vždy se podívejte na její složení. Do kvalitní granoly a do skutečně zdravých ovesných kaší totiž nepatří:
Pro koho jsou Křupanda a Zdravé kaše vhodné?
Prémiová granola Křupanda a Zdravé kaše jsou ideální pro každého, komu chutnají ořechy a ovoce. Jsou vhodné nejen pro běžné jedince, ale rovněž pro děti, sportovce i dietáře. Vychutnáte si je doma, v kanceláři, v autě nebo na výletě. Jsou vhodnou potravinou při hubnutí, pomáhají držet vaše tělo v rovnováze a dodávají mu potřebnou energii a živiny.
V Mlsni myslíme na všechny. Pokud máte nějakou potravinovou alergii nebo vám zkrátka některá z ingrediencí příliš nevyhovuje, určitě si také vyberete. Křupandu a Zdravé kaše totiž děláme i pro ty, kdo trpí nějakou potravinovou intolerancí. Protože víme, že každý z vás je jiný, najdete u nás tyto speciální druhy:
Díky vyváženému složení a jedinečné chuti si Křupanda ihned získá vaše srdce i žaludek. Křupanda je totiž královnou v granolové říši 😊 Pokud vám v naší nabídce přece jen něco chybí, určitě nám napište:
Granola – tolik oblíbená pochoutka, která se v současnosti těší obrovskému zájmu. Jak už tomu ale bývá, na vlně její popularity se veze i obyčejné pečené müsli a spousta „rádoby“ granol s nekvalitním složením. Jak je ale rozeznat? A jak má vlastně vypadat opravdu kvalitní granola a skutečně zdravá ovesná kaše?
Ve složení neděláme ústupky. Žádné „snižování nákladů“ a „zefektivňování výroby“, za kterými se obvykle skrývá pouze nahrazování kvalitních surovin levnými, a tedy méně kvalitními a nezdravými alternativami. Tyto švindly nám jsou cizí. My zůstáváme jen u těch nejkvalitnějších surovin, které mají nejen pozitivní vliv na zdraví, ale také skvělou a plnou chuť. Kvalitní křupavé ořechy, dosyta dozrálé, sluníčkem ovoněné ovoce. Používáme suroviny takové, které už není třeba dohánět na barvě ani chuti žádnými dalšími přísadami.
Láskyplně sušené…
U nás budete rafinovaný cukr hledat marně. Kvalitní opečovávané ovoce, které má dostatek času dozrát na sluníčku, jej totiž nepotřebuje. A že nejsou meruňky v našich recepturách tak sexy jako ty rozzářené sírou? Vždyť přece všichni dobře víme, že záleží jen na tom, co je uvnitř.
Výstavní lyofilizované…
Výstavní ovoce, kterým hrdě zdobíme naši granolu a kaše? Jedině lyofilizované! Ovoce sušené mrazem totiž chutná téměř jako čerstvé, a navíc si na rozdíl od běžného sušení uchová také svou zásobu vitamínů a minerálů.
Neodolatelně křupavé…
Ořech, který zaútočí na vaše chuťové buňky a způsobí doslova explozi v ústech. Přesně tak probíhá výběrové řízení na ořechy a semínka v našich recepturách. Nikdy nenakupujeme ty nejlevnější.
Co je základem Mlsni?
Ve složení neděláme ústupky. Žádné „snižování nákladů“ a „zefektivňování výroby“, za kterými se obvykle skrývá pouze nahrazování kvalitních surovin levnými, a tedy méně kvalitními a nezdravými alternativami. Tyto švindly nám jsou cizí. My zůstáváme jen u těch nejkvalitnějších surovin, které mají nejen pozitivní vliv na zdraví, ale také skvělou a plnou chuť. Kvalitní křupavé ořechy, dosyta dozrálé, sluníčkem ovoněné ovoce. Používáme suroviny takové, které už není třeba dohánět na barvě ani chuti žádnými dalšími přísadami.