Výživová poradkyně: Proč jíst granolu?
Ve své praxi poradkyně pro výživu, životní styl a prevenci se velmi často setkávám s klienty, se kterými pravidelně řešíme stravování – Jaké potraviny preferovat a čemu se vyhýbat. Já jsem zastáncem toho, že strava musí být chutná, barevná a hlavně, že musí být z opravdových a poctivých surovin. Prémiová granola Křupanda tohle všechno splňuje.
Nemyslela jsem si, že mě může ještě nějaká granola (nebo müsli) překvapit, ale stalo se. Magda pod značkou Mlsni spojila vášeň, své nadání a zdraví prospěšné suroviny a vytvořila chutné a výživné kombinace granoly. Pokud ještě nevíte, co je granola, pak vězte, že se nejedná o obyčejné müsli, ale poctivě zapékanou směs různých cereálií, oříšků, semínek, lupínků a podobně, do které se navíc přidává například kvalitní čokoláda či lyofilizované nebo sušené ovoce bez siřičitanů. Co mě na prémiové Křupandě zaujalo nejvíce?
Bezlepkové ovesné vločky
Jsou výborným zdrojem nejen sacharidů, ale i bílkovin. Obsahují potřebné vitamíny skupiny B, z minerálních látek pak draslík, zinek nebo třeba železo. Proto ovesné vločky považuji za velmi důležitou součást každodenního stravování. Při úpravě stravování doporučuji střídat různé varianty pokrmů z vloček, abychom nebyli z jednostranného stravování znechucení. Díky tomu, že jsou vločky bezlepkové, tak i maličko odlehčíte tělu od přemíry lepku.
Chutné a kvalitní ořechy a semínka
Ořechy a semínka jsou zdrojem důležitých tuků, ale i minerálních látek a vitamínů. Díky tomu, že v Křupandě jsou použity ořechy od prověřených dodavatelů, máte jistotu vy, ale i výrobce, že dostáváte chutné a zdravé ořechy a nehrozí žádné riziko (přítomnost plísní apod.)
Lyofilizované ovoce
Lyofilizované ovoce je ovoce sušené mrazem. Zachovává si tím svou nutriční hodnotu, včetně obsahu vitamínů a minerálních látek. Má sladkou a výraznou chuť, proto mohou být některé druhy Křupadny zcela bez přidaného slazení, jako moje nejoblíbenější varianta Mix ovoce bez slazení, která je navíc vhodná i pro diabetiky.
Zdroj vlákniny
Díky použité kombinaci vstupních surovin je Křupanda zdrojem vlákniny, a může vhodně doplnit její denní potřebné množství. Vlákninu potřebujeme jíst pravidelně, denně, ideálně z čerstvého ovoce, zeleniny a celozrnných obilovin. Vláknina je velmi důležitá pro pocit zasycení po jídle, ale také působí blahodárně na naše střeva – podporuje rozvoj zdraví prospěšného mikrobiomu, ale také pomáhá mechanicky čistit střeva.
Bez umělých dochucovadel, konzervantů a palmového tuku
Obecně jsou aditiva v potravinách proto, aby prodloužila jejich trvanlivost, nebo aby zlepšila nějakou vlastnost – například chuť, konzistenci a podobně. Všechna tato aditiva prodlužují trvanlivost, ale neplatí, že všechna jsou zdraví škodlivá. Nicméně zastávám názor, že pokud mám na výběr potraviny, které je neobsahují, tak volím ty.
Bez glukózového a glukózo-fruktózového sirupu
Tyto vysokoglykemické sirupy jsou pro naše tělo velmi zatěžující. Zvyšují hladinu krevního cukru, která může následně způsobit chutě na sladké, výkyvy nálady atd. Bývají součástí mnoha potravin (i těch, kde byste to nečekali). Doporučuji číst složení výrobků, které konzumujete, a pokud to jde, tak těmto dvěma zdrojům slazení se vyhýbat. Mlsni pro slazení používá domácí med, javorový sirup či třeba datlový prášek.
Kvalitní kokosový tuk
Tento olej je velmi tepelně stabilní, a proto se hodí i pro zapékaní. Je pravda, že obsahuje až 90 % nasycených tuků, ale většinou jsou to tuky s tzv. středně dlouhým řetězcem (MCT), které tělo využívá jako rychlý zdroj energie, namísto toho, aby se ukládaly do zásob. Tyto tuky jsou výborné před zátěží – takže třeba na snídani nebo jako svačinka před tréninkem. Za mě se není třeba tohoto tuku bát, sama jej doma používám. V rozumném množství je tento kokosový olej zdravou součástí vyváženého jídelníčku.
Extra panenský olivový olej
Jeden z mých nejoblíbenějších olejů vůbec. Olivový olej je základem prémiové granoly Chuť Asie. Nejen že je zdrojem nenasycených mastných kyselin, ale také pomáhá v těle působit protizánětlivě. Tím pádem pravidelná konzumace olivového oleje pomáhá podporovat správnou funkci imunitního systému.
Za mě je Křupanda skvělou možností, jak si obohatit vlastní jídelníček. Může být zajímavým zpestřením, a to jak do sladké, tak i do slané varianty jídla. Za sebe nejvíce doporučuji kombinovat spolu s mléčným výrobkem (například farmářský tvaroh, skyr, mléko atd.) a čerstvým ovocem, spolu s malou lžičkou za studena lisovaného oleje (např. lněný, řepkový, z vlašských ořechů apod.) Slaná varianta Chuť Asie je výtečná do krémových polévek, salátů, na pečenou zeleninu nebo jako ozdoba na netradiční chlebíčky.
Mgr. Kateřina Veškrnová (Gálová)
poradkyně pro výživu, životní styl a prevenci
www.katerinaveskrnova.cz
Foto: Freepik
Ve své praxi poradkyně pro výživu, životní styl a prevenci se velmi často setkávám s klienty, se kterými pravidelně řešíme stravování – Jaké potraviny preferovat a čemu se vyhýbat. Já jsem zastáncem toho, že strava musí být chutná, barevná a hlavně, že musí být z opravdových a poctivých surovin. Prémiová granola Křupanda tohle všechno splňuje.