Zázračné účinky superpotravin: Pravda, nebo mýtus?
Superpotraviny. Téma skloňované snad ve všech tvarech! O superpotravinách a jejich benefitech můžeme číst na internetu, v časopisech a pravidelně se s nimi setkáváme také v televizi. Čím se ale tak významně liší od jiných potravin? A jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?
Určitě jste již na internetu zahlédli články o nějaké ze superpotravin. Například hitem posledních let se bezesporu stal i řapíkatý celer. Šťáva z něj je prezentována jako elixír zdravých látek, které bojují s infekcí, bakteriemi, srovnají trávení, posílí imunitu a dokonce se postarají o očistu vašich jater. Je to ale skutečně tak? Dokáže nějaká z potravin působit jako zázračná medicína a zlepšit kvalitu vašeho života, pokud zvýšíte její příjem?
Co je to superpotravina?
Superfood neboli superpotravina je termín, který není ve vědě znám, a nemá proto žádnou oficiální a přesnou definici. Obecně lze ale říct, že se jedná o potraviny s vysokým obsahem živin, vitamínů a minerálních látek.
Na seznam superpotravin se řadí například avokádo, chia semínka, borůvky, kapusta, goji, quinoa, brokolice, spirulina nebo třeba zelený ječmen. Jedná se však o nějaký oficiální a studiemi podložený seznam? Ne. Většina těchto potravin byla prohlášena za „superpotravinu“ reklamou a médii.
Skutečný unikát, nebo reklamní kampaň?
Příkladem první superpotraviny byl v první polovině 20. století například banán. Lidé se tehdy o jeho benefitech a všestrannosti nedozvěděli od vědců, lékařů nebo specialistů na výživu. O raketový vzestup tohoto ovoce se postarala reklamní kampaň společnosti The United Fruit Company.
Díky přesvědčivým argumentům o jeho univerzálním využití v kuchyni, cenové dostupnosti a nespočtu živin, vitamínů a minerálů se z něj v krátkém čase stala nedílná součást tehdejšího stravování. Když pak lékařské studie potvrdily skvělé výživové hodnoty tohoto chutného ovoce, lidé se banánové dietě zcela odevzdali.
Znamená to, že by zdravotní benefity banánu nestály za zmínku? To určitě ne. Nicméně zdravotní benefity jablek, pomerančů nebo kiwi nejsou o nic menší. Popularitu banánu rozvířila pouze dobře vedená reklamní kampaň. A tak je tomu i v případě oblíbených superpotravin současnosti.
Uměle vytvořená exkluzivita
Takzvané superpotraviny se tedy nevyhlašují na základě nejnovější lékařské studie o potvrzených zdravotních benefitech. Jedná se pouze o módní slovo, které si média oblíbila a snadno tak určují trendy.
Jíst borůvky nebo kapustu je pro lidské tělo bezesporu prospěšné. Přinesou však tyto potraviny samy o sobě tělu nějaký zázrak? Ačkoliv by to bylo hezké, není tomu tak. I když je borůvka považována za koktejl antioxidantů a těch nejlepších vitamínů a minerálů, její zvýšená konzumace z vás zdravějšího člověka neudělá. Co do obsahu vitamínů si navíc skvěle vedou i jiné bobuloviny.
Uměle vytvořená je také popularita některých druhů zeleniny. Například kapusta má skutečně celou řadu vitamínů. Srovnatelná s ní je ale také petržel nebo špenát. Ty však superpotravinami nikdo nenazývá.
Borůvky jsou bezesporu bohaté na zdraví prospěšné látky. To ale platí také pro další bobuloviny.
Superpotraviny jako univerzální medicína
Největší problém superpotravin spočívá v jejich prezentaci. Příspěvky na sociálních sítích nebo v časopisech hlásají, že pokud do svého jídelníčku zařadíte pětkrát týdně šťávu z řapíkatého celeru, budete mnohem zdravější člověk. Tohle ale není tak úplně pravda.
Žádná z potravin není superlék nebo zázračná medicína na vše. I když se skutečně může pyšnit vysokým obsahem antioxidantů, živin, minerálů a vitamínů, pro zdraví nebude nikdy prospěšná. Tedy ne tehdy, když budeme spoléhat jen na ni samotnou. Přílišná konzumace jedné potraviny totiž v těle vede k nedostatku živin jiných.
Největší mýty o zdravotních účincích superpotravin
Jak jsme si už ukázali na příkladu kapusty a borůvek, existuje celá řada jiných potravin, které tělu prokáží stejnou službu. Mýtů o superpotravinách je však celá řada.
S rostoucí popularitou některých potravin roste také prostor, který je potřeba k jejich pěstování. To bývá často zátěž pro přírodu.
Klíč ke zdraví je v pestrosti
Superpotravina je pouze komerční pojem, který bez odborných studií nadřazuje jednu potravinu nad druhou. Svými vlastnostmi jsou však srovnatelné s celou řadou jiných potravin, které jsou běžně dostupné.
Superpotraviny je bezesporu vhodné zařadit do svého jídelníčku pro jeho větší rozmanitost a zpestření. Nikdy bychom na ně však neměli spoléhat izolovaně. Například expertka na potraviny a výživu Jana Dostálová tvrdí, že nelze potraviny dělit na zdravé a nezdravé. Současně také poukazuje na fakt, že přijímání stále stejných potravin může vést k zdravotním obtížím.
Pokud chcete udělat krok k pevnějšímu zdraví, vsaďte na širokou škálu minerálních látek, vitamínů i živin. Nejdůležitější je jíst takzvaně barevně, tedy obsáhnout ve svém jídelníčku různorodé potraviny.
Daleko důležitější než superpotraviny je pestrost jídelníčku a zdravý životní styl. Zdroj informací na obrázku: Harvard University.
Superpotraviny jako součást stravy, ne jako výhradní zdroj živin
Superpotraviny byste proto měli zařadit do svého jídelníčku, ale nezůstat pouze při nich. Nazírat na ně jako na lék se rozhodně nevyplácí. Mnohem lepší je změnit celkovou skladbu jídelníčku, zařadit do svého běžného dne více pohybu a pravidelně si dopřávat čistou vodu.
Pokud nevíte odkud začít, nalijte si první sklenici vody právě teď. K tomu si do košíku můžete přihodit nějakou z našich prémiových granol nebo Zdravých kaší. Snídaně je totiž základ dne. A s našimi pestrými výrobky dáte svému tělu hned ráno vše, co potřebuje.
Foto: Pixabay, Unsplash
Superpotraviny. Téma skloňované snad ve všech tvarech! O superpotravinách a jejich benefitech můžeme číst na internetu, v časopisech a pravidelně se s nimi setkáváme také v televizi. Čím se ale tak významně liší od jiných potravin? A jsou pro tělo opravdu tak prospěšné?